История на пудинга

Думата пудинг идва от Англия и е произлязла от френския термин “boudin”. Знаете ли, че още от 17-ти и 18-ти век пудингът е бил десерт, с който да споделиш удоволствието от живота, а не просто десерт, който се е приготвял с варене на брашно или нишесте с мляко и вода.

Първото споменаване на пудинг в готварска книга е от 1823 г. В нея се описва студен крем-десерт от нишесте. Едва през 19-ти век “пудинг” се наложил като традиционен термин за ястия от нишесте.

Самият д-р Аугуст Йоткер, разработил революциония бакпулвер за домашно сладкарство, в готварските си книги използвал винаги думата “пудинг” за крем-десерта, който предлагал на пазара. Затова и днес върху пакетчетата с марка Dr. Oetker стои наименованието Оригинален пудинг. Пудинг на Dr. Oekter е любим десерт на много семейства по цял свят.